Aluminium solderen doe je zo!

Aluminium solderen is makkelijker en veel sterker dan je denkt.
Lijstje

Benodigdheden

Houd een brandblusser of een emmer met water in de buurt in geval van nood.

Bernzomatic brander (Pro/Max of propaan)
Clearcoat spray (TIP)
Werkhandschoenen
Veiligheidsbril
Bedrade/staal borstel
Schuurpapier

Helemaal onderaan is de gehele video tutorial te vinden van The practical Engineer

Stap 1

Materiaal voorbereiden

Aluminium is makkelijk te verwerken. Het is sterk maar vrij zacht en kan met een normale zaag en schuurmiddelen prima bewerkt worden. Denk hierbij aan houtbewerkingsgereedschap zoals een lintzaag en de schuurmachine

Stap 2

Goed schuren

Het is belangrijk om het aluminium goed te ontvetten en te schuren. Maak eventuele schuine kanten aan de uiteindes om zo het aluminium straks beter te laten vloeien en zo een groter soldeeroppervlakte te creëren. Door de schuine kanten kan hier makkelijk aluminium in vloeien wat de verbinding alleen maar sterker maakt.

Belangrijke tip – mededeling

Goed gereedschap is het halve werk

Aluminium solderen is niet moeilijk. Het juist volgen van de stappen is essentieel. Er is geen flux nodig om aluminium te solderen. Bernzomatic heeft een zeer hoge kwaliteit aluminium soldeerstaaf weten te maken. Dit vloeit zeer goed en is erg sterk. Een chinees “vergelijkbaar” product bij Aliexpress vloeit absoluut niet. Hierdoor zal het aluminium te warm worden gestookt en uit elkaar vallen. Let hier op! Goedkoop is duurkoop.

Stap 3

Aluminium verwarmen en weer schuren

Gebruik de Bernzomatic brander om het aluminium te verwarmen. De soldeerstaven smelten rond de 365 graden celcius, het aluminium zelf pas bij 700 graden celcius. Maar let wel goed op dat je het aluminium niet te heet maakt. Het verkleurt namelijk niet als het gaat smelten, het aluminium smelt gewoon in één keer weg.

Gebruik tijdens het solderen nog af en toe de staalborstel om de oxidehuid rondom het aluminium te verwijderen. Hiermee zorg je dat het beter hecht. Hoe sneller het geheel aan elkaar gesoldeerd wordt, de sterker het geheel zal worden.

Stap 4

Solderen van het aluminium

Om te checken of het aluminium heet genoeg is ga je met de soldeerstaaf over de te solderen verbinding heen, rustig van boven naar beneden. Op een gegeven moment zie je vanzelf dat de soldeerstaaf een beetje blijft “plakken”. Ga er met het staafje een paar keer overheen om de groef helemaal mooi te vullen. Verhit de verbinding hierna nog even na, zo trekt het soldeer extra goed in.

TIP

Juiste manier verwarmen via het materiaal

Probeer de soldeerstaafjes alleen te smelten met de temperatuur van het aluminium wat je hebt verhit en niet met de vlam zelf, op die manier wordt het een stuk netter en krijg je een sterkere verbinding. Als het object niet warm genoeg is en je vervolgens de staaf zelf verhit en laat smelten zal het aluminium niet goed vloeien. Er ontstaan klontjes en geen mooie strakke soldering.

Stap 5

Na solderen nog even kort verhitten

Als de eerste soldering is geplaatst dan is het verstandig het geheel nog even een beetje na te branden. Dit zorgt dat het geheel mooi op elkaar zal “aansluiten”. Verwarm het niet te veel, het aluminium mag niet weg vloeien.

TIP

Coldcoat hittebestendige gel als uitkomst

Het kan zo zijn dat er meerdere verbindingen gemaakt moeten worden. Om je solderingen te beschermen is hittebestendige gel een ware uitkomst. Je spuit de gel als het waren tussen beide solderingen in. De gel absorbeert de hitte waardoor je eerste soldering intact zal blijven.

Hiernaast te zien kan je van alles beschermen met de gel wat niet warm mag worden. Simpel de biologisch afbreekbare gel sprayen en je kunt gerust aan de slag met de brander.

Solide resultaat

Treksterkte aluminium soldering

Aluminium solderen is een uitkomst als het gaat om reparaties van zeer veel verschillende toepassingen. Het is een stuk goedkoper dan aluminium lassen en daardoor ook veel makkelijker. Na een treksterkte test van + 500 kg is de solderen als zeer sterk te bestempelen. Het is een perfect alternatief (geen vervanging) voor aluminium lassen. En is ook zeer goed toe te passen op dun tot zeer dun materiaal. Wat bij lassen vrijwel niet mogelijk is.

How to aluminium solderen in samenwerking met The practical engineer

Video Credit: Emiel . The Practical Engineer

Bestel direct de TS8000 set met gasfles en Aluminium soldeerstaaf.

De TS8000 is de ultieme brander voor alle denkbare klussen wat moet vlammen!

Bestel